Inspraak huisvesting Oekraïners en spoedzoekers Eefde en Gorssel

0
De locatie voor 35 tijdelijke woningen in Gorssel (bron: gemeente Lochem)

GORSSEL/EEFDE – Inwoners van Gorssel en Eefde kunnen tot en met 9 oktober reageren op plannen voor de huisvestging van ontheemden uit Oekraïne en andere mensen die met spoed een woning nodig hebben. Hiervoor zijn het voormalige sportterrein van de Detmerskazerne in Eefde en de locatie Smitskamp in Gorssel in beeld. Hiervoor zijn plannen ontwikkeld.

De foto boven dit artikel geeft de locatie voor de tijdelijke woningen in Gorssel weer. Onder dit bericht staat een foto waarop de locatie in Eefde is gemarkeerd. Beide afbeeldingen komen uit de respectievelijke stedenbouwkundige plannen.

In beide dorpen hebben klankbordgroepen meegewerkt aan de planontwikkeling. Andere inwoners hebben vanaf nu de gelegenheid om te reageren. Het gaat  per locatie om 35 kleine woningen die 10 jaar blijven staan. Deze zijn voor 80 procent bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne. De rest is voor anderen die met spoed een woning nodig hebben. In Gorssel gaat het om een strook grond langs de N348 (Zutphenseweg).

Klankbordgroepen

Direct na het besluit van de gemeente om te onderzoeken of op beide locaties wooneenheden voor Oekraïners en overige spoedzoekers gerealiseerd kunnen worden, is een klankbordgroep opgericht in zowel Eefde als Gorssel. Hierin zitten omwonenden en een vertegenwoordiging van de Dorpsraad. Aan de klankbordgroepen is gevraagd om hun zorgen, aandachtspunten en ideeën mee te geven. Deze zijn betrokken bij de opstelling van een stedenbouwkundig plan.

De Omgevingswet verplicht initiatiefnemers van bouwplannen om de participatie goed vorm te geven. De gemeente moet een omgevingsvergunning aanvragen en vraagt inwoners nu om een reactie. Opmerkingen kunnen tot aanpassing van de plannen leiden. Het plan wordt uiteindelijk ook nog voorgelegd aan de gemeenteraad, wat tot een bindend advies leidt. Reacties van inwoners worden (geanonimiseerd) opgenomen in het participatieverslag, dat wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Lochem. Indieners van reacties krijgen geen persoonlijk bericht.

Woningtekort

De gemeente ontwikkelde de plannen vanwege een tekort aan woningen voor Oekraïners en andere doelgroepen. De tijdelijke huurcontracten van twee opvanglocaties, EuroParcs in Lochem en De Bloemenkamp in Gorssel, lopen af. Het Lochemse college van B&W streeft, voor de rust en stabiliteit, naar vervangende huisvesting in de huidige omgeving van betrokkenen. Hierdoor blijven de vertrouwde zorg, onderwijs en werk binnen bereik.

De stedenbouwkundige plannen staan op de website van de gemeente:
KLIK HIER voor sportterrein Detmerskazerne EEFDE.
KLIK HIER voor Smitskamp GORSSEL.

Deze links leiden naar pagina’s met een inleiding op het plan en links naar het stedenbouwkundig plan (pdf-bestand) en een reactieformulier.

De locatie voor 35 tijdelijke woningen in Eefde (bron: gemeente Lochem)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here