Plaatjesalbum PLUS brengt geschiedenis tot leven

0
Vlnr: Bastian Beuzel, Hans Mensink, burgemeester Sebastiaan van 't Erve en voorzitter Paul Roodbol van het Historisch Genootschap (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/LAREN – Verzamelalbums kenden we al van onder meer voetballers en flora en fauna. In Lochem werd zaterdag het album ‘Onze mooi stad’ gepresenteerd. Thema is de geschiedenis van Lochem, Laren en Barchem. Het initiatief is van de PLUS Mensink uit Lochem en PLUS Beuzel uit Laren. De uitvoering was in handen van het Historische Genootschap. Tot eind november krijgen klanten van de supermarkten bij elke 10 euro aan boodschappen vier plakplaatjes. Er zijn in totaal ruim 200 plaatjes.

Het door Saskia van Essen van Appeltje S vormgegeven album is onderverdeeld in rubrieken als Landbouw en zuivel, Berkel en beken, gezondheidszorg, cultuur, kastelen en landgoederen en stad in oude tijden. Het boek begint echter met de historie van de beide supermarkten. Zowel in Lochem als Laren zijn de huidige supermarkten voortgekomen uit zuivelhandelaren, toen de ‘melkboer’ nog een gangbaar begrip was.

Monumentendag

De presentatie van het album in de Gudulakerk was tevens de aftrap van Open Monumentendag die dezelfde dag werd gehouden. Voorzitter Paul Roodbol van het Historische Genootschap Lochem-Laren-Barchem vertelde dat voor het plaatjesalbum is geput uit het omvangrijke beeldarchief van de vereniging. Vrijwilligers werken al maanden aan het overzetten van dat archief van een eigen databank naar die van het Regionaal Archief Zutphen. Er zijn al 14.500 overgezet en er zijn er nog ongeveer 3000 te gaan.

Roodbol: “De foto’s zijn voor iedereen toegankelijk. Want de collectie is niet van ons maar van iedereen.” Het idee voor een historisch plaatjesalbum ontstond al voor corona, maar werd pas daarna weer uit de ijskast gehaald. Veel vrijwilligers selecteerden foto en zorgden voor teksten voor het album.

Connectie

Hans Mensink van PLUS Lochem nam de winkel vorig jaar over van de familie Cornelis. “Ik miste de connectie tussen winkel en stad. Omdat het Historische Genootschap ook actief is in Laren en Barchem lag het voor de hand om ook PLUS Beuzel erbij te betrekken.” Hans Mensink en Bastian Beuzel boden het eerste exemplaar van het album aan aan burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Die hoeft niet per se boodschappen te gaan doen bij PLUS, want zijn exemplaar is al voorzien van alle plaatjes.

Van ‘t Erve zei: “Een mooiere start van Open Monumentendag is niet denkbaar. Dit prachtige album past in de rij met onder meer de bekende Verkade-albums van Jac. P. Thijsse.” Naast aandacht voor de lokale geschiedenis die het album vormt, gunt de burgemeester de beide ondernemers van harte meer klanten door deze actie. Wie erin slaagt om alle plaatjes te verzamelen heeft straks een prachtig lokaal historisch document in de kast staan.

Afscheid

Tijdens de bijeenkomst in de kerk werd Kees de Boer van het Historische Genootschap in het zonnetje gezet. Hij coördineerde jarenlang de Lochemse activiteiten tijdens Open Monumentendag. Hij zet daar nu een punt achter en hij werd door voorzitter Paul Roodbal bedankt voor zijn inzet (foto hieronder).

Plaatjes sparen kan tot en met 24 november. Wie voor 29 september voor 25 euro boodschappen doet,. kan het album kopen voor 2,49 euro. Van 29 september tot en met 24 oktober kost het album 4,99 euro in plaats van 9,99 euro. En wie niet genoeg kan krijgen van de plaatselijke historie kan de beeldcollectie, plus veel andere informatie, vinden op hglochem.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here