Welzijn Lochem: ‘Gemeenschapskracht zaaien, welzijn oogsten’

0
Wethouder Wendy Goodin neemt de meerjarenstrategie van Welzijn Lochem in ontvangst. Links scheidend directeur-bestuurder Hedwig de Vries (foto: AIM Foto/WelzijnLochem)

LOCHEM – Welzijn Lochem presenteerde vorige week donderdag de meerjarenstrategie 2024-2028. In de foyer van de schouwburg overhandigde scheidend directeur Hedwig de Vries het plan met de titel ‘Gemeenschapskracht zaaien, welzijn oogsten’ aan wethouder Wendy Goodin. Medewerkers van de organisatie lichtten verschillende onderdelen van het plan nader toe.

Belangrijk uitgangspunt van de meerjarenstrategie was dat het plan tot stand moest komen in samenwerking met de mensen waar het over gaat. Van uit verschillende perspectieven. Op veel fronten kunnen de activiteiten van Welzijn Lochem voorkomen dat inwoners kostbare zorg nodig hebben, of dit althans zo lang mogelijk uitstellen. Dat kan veel kosten en de inzet van schaarser wordende zorgprofessionials besparen. Dat belang ziet ook wethouder Wendy Goodin die de gemeentelijke zorgkosten, onder meer door vergrijzing, ziet toenemen.

Krachtige inwoners

Het accent ligt op ‘krachtige inwoners’ en ‘bloeiende gemeenschappen’. Door middel van ontmoeten, verbinden en ondersteunen. Niet alleen inwoners, maar ook professionele organisaties kunnen rekenen op hulp bij bijvoorbeeld het actiever betrekken van de mensen waarmee zij werken bij hun beleid. Inwoners verbinden kan op vele verschillende manier en Welzijn Lochem organiseert ontmoetingsmomenten en -activiteiten om dit te bereiken. Het aanbod richt zich ook op de eigen (vrijwillige) medewerkers.

De meerjarenstrategie werd ontwikkeld via verschillende bijeenkomsten. Dit begon in februari met een expertgroep van 15 vertegenwoordigers van onder meer onderwijs, leefbaarheid, zorg, ondernemers en overheid. Hieruit kwam onder meer de suggestie om als stevige ambitie voort dat de gemeente Lochem in de komende jaren de gelukkigste gemeente van Nederland wordt.

Meedenken

In maart werd gesproken met 100 mensen die de ‘meedenkgroep’ vormden. Daarbij ging het om inwoners, partners en medewerkers van Welzijn Lochem, de gemeente en stagiaires. Hieruit kwam naar voren dat Welzijn Lochem een rol kan spelen voor jong en oud en op het gebied van meedoen, naoberschap 3.0, diversteit en het bevorderen van sterke gemeenschappen. Ook ging het over wederkerigheid, oftewel de vraag of je van inwoners ook iets terug mag verwachten. Het antwoord is een voorzichtig ‘ja, want ook koffiedrinkers zijn van belang’. Dit om aan te geven dat de lat voor iedereen op een andere hoogte ligt.

Welzijn Lochem werkt op diverse fronten aan het geestelijke en lichamelijke welzijn van inwoners. Dit varieert van opbouwwerk tot mantelzorg en van brede school tot sportcoach. Veel vrijwilligers zijn actief betrokken bij Welzijn Lochem, bijvoorbeeld in de vorm van  chauffeurs- en boodschappendiensten.

Vertrek Hedwig de Vries

De presentatie van de meerjarenstrategie was tevens de laatste handeling van directeur-bestuurder Hedwig de Vries van Welzijn Lochem. Zij vertrekt na tweeënhalf jaar en wordt regiodirecteur van een zorginstelling in het midden van het land. Ze zegt: “Ik heb een verleden in de zorgsector en dat trekt nog steeds enorm. Welzijn Lochem heeft mij veel gebracht. Ik heb hier veel geleerd en ben gegroeid.”

Hedwig de Vries begon in februari in Lochem en zegt over de afgelopen periode: “Ik heb genoten. En ik verrast door de inzet van zoveel mensen die een bijdrage willen leveren aan de lokale gemeenschap. Dat zie je in alle kernen in de gemeente. Die kernen hebben allemaal hun eigenheid, maar de kernwaarde van elkaar willen helpen is overal aanwezig.”

Strategie

Op de vraag of het leiding geven aan een organisatie van zo’n 40 vaste medewerkers en een veelvoud daarvan aan vrijwilligers betekent dat je vooral ‘de manager’ bent, antwoordt ze: “Dat heb ik niet zo ervaren. Naast managen heb ik mij ook wel degelijk beziggehouden met de inhoud en de strategie.”

Over die strategie, die vastligt in een meerjarenplan, is ze enthousiast. “De nieuwe strategie is geen radicale verandering van beleid. We richten ons nog meer op het versterken van de gemeenschapszin en het faciliteren van de dingen die hier voor nodig zijn. Bij ons komen veel vragen samen. Samen lokaal optrekken is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

De opvolger van Hedwig de Vries als directeur-bestuurder is inmiddels benoemd. Binnenkort wordt deze opvolger gepresenteerd.

Hedwig de Vries nam afscheid van Welzijn Lochem (foto: AIM foto/Welzijn Lochem)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here