Asieldossier Lochem leidt tot frictie, frustratie en spagaat

0
De raadszaal in het Lochemse gemeentehuis (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Voor de tweede keer op rij maakte de gemeenteraad van Lochem maandagavond (bijna) nachtwerk van het asieldossier. Die zorgt voor stekeligheden en frustraties tussen fracties onderling, vele schorsingen voor overleg en aangepaste teksten van moties en amendementen. De neutrale toehoorder zou de conclusie kunnen trekken dat een meerderheid probeert de kaders zo scherp te stellen zodat het COA wel moet afzien van Lochem als geheel en de Ampsenseweg in het bijzonder. Om op een volgend moment te constateren dat getallen die worden genoemd toch niet in beton zijn gegoten.

Verwarrend was maandag ook dat de discussie over de visie, die als basis van beleid moet dienen, sterk werd beïnvloed door de eerder al door het college uitgesproken voorkeur voor de locatie Ampsenseweg. Ook het debat over een motie van VVD en CDA over het aantal opvangplekken ging daar steeds weer over, al vonden de indieners dat dit niet terecht was en de aantallen gemeentebreed zijn. Ze riepen het wel over zichzelf af door, naast aantallen, ook een onderzoek dat exclusief is gericht op de Ampsenseweg erbij te betrekken.

Nieuwe opdracht

Een ruime meerderheid is het erover eens dat het onderzoeksbureau onmiddellijk de opdracht moet krijgen om zich te baseren op het aantal van 250 plaatsen. In de oorspronkelijke opdracht dat aantal hoger. Het onderzoeksrapport was in concept al klaar. Hoeveel vertraging de nieuwe ontwikkelingen gaan opleveren is onduidelijk. VVD-fractievoorzitter Jan de Vries eist dat de onderzoekers verder gaan dan alleen het aanpassen van de getallen. Het gaat om een onderzoek over de gevolgen van een azc voor onder meer de sociale- en verkeersveiligheid in de omgeving.

Het getal van 250 is het gevolg van een soort van handjeklap tussen partijen. Het college combineert de eis van 211 opvangplaatsen uit de Spreidingswet met de 65 jonge asielzoekers die nu in hotel De Paasberg verblijven. Het twee weken geleden door een meerderheid uitsproken aantal van 211 was, in de beleving van die meerderheid, inclusief de 65 jongeren. Met name Calle Janssen van LochemGroen! drong er sterk op aan om het aantal te verhogen naar 250 opvangplekken. De kans de het COA het voor minder doet acht hij klein.

Verdeelde fractie

Omdat de VVD al had aangegeven eventueel tot 250 te willen gaan, werd het aantal in de motie in die zin aangepast. De fractie van Gemeentebelangen had het meest last van een spagaat. Drie van de acht fractieleden wilden perse vasthouden aan 211. Fractievoorzitter Anja Rouwenhorst zei na afloop dat de voorstemmers in haar fractie enige speelruimte aan het college wilde laten.

Een andere motie ging over het voortvarend doorgaan met zoeken naar opvanglocaties in de gemeente, voor het geval de locatie Ampsenseweg niet haalbaar blijkt, of als in de toekomst nog meer wordt gevraagd van Lochem. GroenLinks diende de motie in en de PvdA wierp zich op als mede-indiener. Gepleit werd voor het bij het zoeken ook toekomstige bouwlocaties uit de kernvisies te betrekken, net als bestaande gebouwen en particuliere eigendommen.

Bouwlocaties

De discussie hierover spitste zich toe op de bouwlocaties uit de kernvisies. Wethouder Ria Leliveld ontraadde dit met klem. Volgens haar willen de inwoners van de kernen die locaties graag gereserveerd zien voor de eigen inwoners. Volgens Arda van den Brink van GroenLinks kan dat gewoon als bouwpercelen slechts tijdelijk worden gebruikt voor wooneenheden voor statushouders, ontheemden en spoedzoekers. Veel bouwlocaties kunnen pas over enkele jaren worden ontwikkeld, zo is de verwachting. Toevoeging van ‘niet concurrerend met reguliere woningbouw’ kon niet genoeg raadsleden vermurwen. De motie leed schipbreuk met een krappe 12 tegen 11 stemmen.

De aangescherpte asielvisie, getiteld ‘Een thuis in de gemeente Lochem voor vreemdelingen’, werd uiteindelijk unaniem aangenomen en oogstte zelfs complimenten van de meeste fracties. Toch valt er ook nog wel wat te wensen. Dit kwam tot uitdrukking via twee moties en een wijzigingsvoorstel. Die laatste wil dat de 1,4 mln die het college vraagt voor ontwikkeling en uitvoering van de visie voorlopig wordt beperkt tot 250.000 euro. De rest van het bedrag moet volgens indiener VVD eerst beter worden gespecificeerd en via de begroting worden geregeld. Met 17 stemmen voor en 6 tegen (D66, LochemGroen! en MmL) werd het amendement aangenomen.

Kaders stellen

Een motie van PvdA en GroenLinks richtte zich tegen de opmerking in de visie dat bij het afsluiten van een bestuursovereenkomst met het COA de raad zal worden ‘geconsulteerd’. De raad stelt de kaders, zo vinden de indieners. Wethouder Leliveld zei elke toekomstige bestuursovereenkomst wel te willen voorleggen aan de raad, maar dat het sluiten daarvan een taak is die aan het college is toebedeeld. De vraag is welk figuur de gemeente slaat als, na al dan niet scherpe onderhandelingen, overeenstemming wordt bereikt en dat de raad de deal daarna afschiet. De motie haalde de eindstreep met 15 tegen 8 stemmen.

Unanieme steun was er uiteindelijk ook voor een moet van PvdA en GroenLinks over een doorontwikkeling van de asielvisie. Voor die steun was wel aanpassing van de oorspronkelijke tekst nodig. De wethouder speelde daarbij een voorname rol door aan te bieden de visie al over een jaar te evalueren, in plaats van pas over 3 jaar. “Het moet dan  wel op hoofdlijnen”, zo voegde ze er aan toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here