College zegt nogmaals steun toe aan Sterrenwacht

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De onzekerheid over de toekomst blijft nog wel even voor Sterrenwacht Phoenix. Lichtpuntje is de herhaalde toezegging die het Lochemse college van B&W maandag deed. Wethouder Marja Eggink herhaalde wat burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve eerder zei: “We zijn blij met de sterrenwacht en we onderkennen het maatschappelijke doel. We gaan ze echt begeleiden en we overleggen over de toekomst”, zo klonk het.

Eggink voegde er wel meteen aan toe dat de stichting geen blanco cheque moet verwachten. “De gemeente is niet verantwoordelijk voor de huisvesting. Daar moet de stichting zelf voor zorgen. Op dit moment hoeven ze niet weg van de huidige locatie. Als het zo ver is gaan we zeker in overleg en denken we mee over een alternatieve locatie.”

Te vroeg

Ze stelde dat het nog steeds te vroeg is om daadwerkelijk in actie te komen. Dat het terrein van Pactum, waar de sterrenwacht nu is gevestigd, daadwerkelijk een asielzoekerscentrum wordt is nog niet zeker. De mondelinge vraag die LochemGroen! er maandag over stelde was er juist op gericht om het college te bewegen proactief te handelen en niet te wachten tot het te laat is. Het bestuur van de sterrenwacht is bang dat vrijwilligers en bezoekers wegblijven als ze over het terrein van het azc moeten gaan. In de (late) avonduren is dat wellicht niet eens mogelijk.

Wat betreft de Nettelhorster school, die als voorbeeld voor een alternatieve locatie werd aangedragen, zei de wethouder dat de school weliswaar is gesloten maar dat het gebouw nog niet is overgedragen aan de gemeente. Wel hebben college en sterrenwacht in februari ook al even over deze locatie gesproken. Sindsdien is er geen contact meer geweest.

Gesprek

Calle Janssen van LochemGroen! drong er bij het college op aan om het gesprek gaande te houden. Of dat ook gaat gebeuren bleef maandag een beetje boven de markt hangen. Het college lijkt te willen wachten totdat meer duidelijk is over de toekomst van het terrein aan de Ampsenseweg.

Rectificatie: Uw verslaggever (boogschutter) schreef vorige week in een artikel over de sterrenwacht dat de historie van de ‘amateur-astrologie’ in Lochem teruggaat naar 1958. Astrologie had uiteraard astronomie moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here