Blowerdoortest Lochem Energie toont isolatielekken meedogenloos aan

0
Door onderdruk in de woning en rook worden isolatielekker aangetoond (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BARCHEM – Woningisolatie of -verduurzaming. Of je het nu doet voor de portemonnee of voor het milieu, het begint met de vraag wat je kunt doen en wat ‘t meeste effect sorteert. Het aloude gezegde ‘meten is weten’ is hier meer dan ooit van toepassing. Energiecoöperatie LochemEnergie biedt sinds enige tijd een zogeheten blowerdoortest aan. Met behulp van onder- of overdruk en onschuldige rook worden isolatielekken meedogenloos aangetoond.

Op een regenachtige dag voeren drie medewerkers van LochemEnergie de test uit in een Barchemse tussenwoning. Zoals gebruikelijk zijn vooraf veel data van de woning verzameld en hebben de betrokken bewoners het doel van de test omschreven. In hun geval is dat in het algemeen de vraag wat kan worden gedaan ter verduurzaming en in het bijzonder een klacht over de ‘kilheid’ die zij in de wintermaanden ervaren in de woonkamer. Die wordt verwarmd door een flinke radiator en kan er kan eventueel een hoogwaardige houtkachel worden ingezet.

Onderdruk

Ter voorbereiding op de test wordt de achterdeur geopend en voorzien van een scherm. Een grote ventilator wordt in een opening in dit scherm geplaatst. De ventilator kan in korte tijd veel lucht verplaatsen en zorgt op de benedenverdieping voor onderdruk. Met een handzaam apparaat worden kozijnen, ramen en roosters met rook ‘bespoten’. Al snel wordt binnen de eerste rook zichtbaar. In dit geval blijken vooral de ventilatieroosters boven de woonkamerramen nogal lek. Ze zijn voorafgaande aan de test afgesloten, maar laten desondanks veel rook door. Ook bij de voordeur en het keukenraam dringt rook door kieren en roosters.

Op de eerste verdieping en de zolder wordt de rook van binnenuit tegen kozijnen en dak geblazen. Dat zorgt voor een rookontwikkeling waar Pink Floyd jaloers op zou worden. Onschuldige rook uiteraard. Buiten is zichtbaar dat rook – in beperkte mate – ontsnapt via het dak en via de ramen. Het gaat om een woning uit 2004 waarvan de isolatie – voor die tijd – vrij goed is. Overigens toont de test in Barchem ook aan dat een ventilatierooster in de kruipruimte niet goed werkt. Vermoedelijk omdat aan- en afvoerleidingen van de keuken voor obstructie zorgen.

Warmtelek

Elke plek waar rook naar binnen of buiten treedt is een potentieel warmtelek. Frans Staats van LochemEnergie legt uit dat de blowerdoortest in de wintermaanden kan worden gecombineerd met infraroodopnamen. “Zo ontstaat een nog gedetailleerder beeld van plekken waar warmte kan ontsnappen”, zo zegt hij. De blowerdoortest kan het hele jaar door worden uitgevoerd.

Na de eigenlijke test wordt uitgebreid gesproken met de opdrachtgevers. Dit levert al direct mogelijke oplossingen en tips op. Een gedetailleerde rapportage volgt korte tijd laten in de vorm van een ‘hoomdossier’. Dat is voor de eigenaren, alleen al om de grote hoeveelheid informatie over de woning, een waardevol bezit. In geval van onduidelijkheden in de uitkomsten kan een deskundige worden ingeschakeld voor nader onderzoek. Deze deskundige wordt onder voorwaarden volledig gesubsidieerd door de gemeente Lochem.

Zonnepanelen

In het geval van de hier beschreven Barchemse woning is een advies om in ieder geval na te denken over vervanging van de bijna 20 jaar oude CV-ketel door een nieuwer exemplaar. Al dan niet in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen. Die panelen blijken in dit geval, ook door de sterk gedaalde prijzen, een goede investering. En: hoe sneller hoe beter, om nog even te kunnen profiteren van de salderingsregeling.

Door het relatief geringe energieverbruik van de Barchemse woning is het eerlijke verhaal overigens ook dat een warmtepomp niet tot grote financiële voordelen zal leiden, maar milieu- en klimaatwinst is er wel. De bewoners geven aan dat ze dat laatste zeker bij hun overwegingen betrekken. Zij krijgen verder het advies om eventueel de ventilatieroosters en tochtstrips van ramen en deuren te vervangen.

Kosten

De blowerdoortest van LochemEnergie is door iedereen te boeken. De kosten bedragen 150 euro. De test wordt echter ook aangeboden in het kader van buurtprojecten, waardoor meerdere bewoners hun voordeel kunnen doen met de uitkomsten.

Lees meer op: lochemenergie.net.

De brievenbus en kieren rondom de deur zijn bekende ‘lekplekken’ (foto: LochemsNieuws)