College Lochem: ‘Voorkeur voor opvang asielzoekers in Ampsen’

0
Beeld van het terrein van Pactum aan de Ampsenseweg (archieffoto: Gemeente Lochem)

LOCHEM – Het Lochemse college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeur voor het opvangen van asielzoekers op één locatie. Qua locatie gaat de voorkeur uit naar het terrein van Pactum aan de Ampsenseweg. Die locatie was al eerder in beeld, maar de gemeenteraad sommeerde het college om ook andere mogelijke locaties te onderzoeken en met een voorstel te komen.

Het college schrijft in een donderdagmiddag verspreid persbericht dat in totaal 37 locaties zijn onderzocht. ‘Alles afwegende, heeft het de voorkeur van om asielzoekers op te vangen op 1 locatie, Ampsenseweg 10 in Lochem’, zo is te lezen. De gemeenteraad wordt nu om advies gevraagd. Dat advies moet er komen tijdens de Politieke Avond van 9 september. Mocht de raad meegaan in de voorkeur voor de Ampsenseweg, dan wil het college daags daarna een definitief besluit nemen.

Spreidingswet

B&W stellen dat een besluit uitstellen over waar de opvang komt, niet langer mogelijk is. De Spreidingswet schrijft voor dat de gemeente Lochem 211 asielzoekers moet opvangen, waaronder 18 asielzoekers onder de 18 jaar. De opvang moet op 1 juli 2025 in bedrijf zijn. Het college wil alle 65 jonge asielzoekers, die hier al zijn, een plek blijven bieden. ‘Dit geeft houvast qua school en sociaal leven’, zo vinden B&W.

Hoewel de Haagse coalitiepartijen de Spreidingswet liefst willen terugdraaien, is deze sinds 1 februari van kracht. Gemeenten hebben er dus mee te dealen. Intrekking van de wet is ook niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. In de Spreidingswet staat dat het college besluit over (een) locatie(s). In juni 2024 gaf het college opdracht om locaties in beeld te brengen. En om de haalbaarheid te onderzoeken. De provincie en de Gelderse gemeenten spraken eerder af om samen uitvoering te blijven geven aan de wettelijke taken die volgen uit de Spreidingswet, ook vanwege de onderlinge solidariteit.

Scenario’s

Dit gebeurde de hand van de visie ‘Een thuis voor nieuwkomers in de gemeente Lochem’. Hierin staan stappen en criteria om tot een keuze voor (een) locatie(s) te komen. Deze visie wordt eveneens op 9 september besproken. De visie beschrijft 3 scenario’s voor opvang:
1. opvang spreiden over verschillende kernen
2. opvang op verschillende locaties in één kern
3. alle asielzoekers opvangen op 1 locatie.

In de visie staat een afwegingskader. Fase 1 en 2 zijn doorlopen. Fase 1 is het in beeld brengen van mogelijke locaties. Er zijn 37 locaties bekeken. Hiervan zijn in fase 2 elf locaties onderzocht op haalbaarheid. Van deze 11 kwamen voor het college 6 locaties in aanmerking om door te gaan naar fase 3, het maken van een concreet plan van aanpak voor de uitvoering. Het college heeft alles afwegende, de voorkeur voor locatie Ampsenseweg, dus scenario 3.

Omwonenden

Het college zegt goed te begrijpen dat de voorkeur voor de Ampsenseweg veel losmaakt in Ampsen en omgeving. De buurt is donderdag per brief geïnformeerd. Eerder bleek al dat omwonenden zich overvallen voelden door de plannen en vooral de omvang niet vinden passen in hun omgeving. Het college schrijft graag in gesprek te willen blijven met omwonenden.

Eerder bleek ook al dat het COA alleen op grotere locaties zelf wil zorgen voor zaken als beveiliging, gezondheidszorg en onderwijs. Bij kleine locaties moet de gemeente dit zelf organiseren. Daar zijn geen subsidies voor beschikbaar. Het onderwijs en de medische sector kampt bovendien met personeels- en capaciteitsgebrek.

Voordelen

Er worden een aantal voordelen van de locatie Ampsenseweg genoemd, waaronder begeleiding, toezicht, gezondheidszorg en onderwijs die efficiënter op één locatie kunnen worden geregeld. Ook heeft de locatie al een maatschappelijke bestemming en is bebouwing aanwezig. Dit is van belang als de gemeente uiterlijk 1 juli volgend jaar ‘moet leveren’. De opvang nabij de grootste kern in de gemeente is van belang voor de bereikbaarheid van voorzieningen als winkels, (sport)vereniging en openbaar vervoer.

De letterlijke adviesvraag aan de gemeenteraad luidt: ‘Welk advies geeft u ons ten aanzien van het voorkeursscenario om asielzoekers op te vangen op één locatie, de Ampsenseweg 10 in Lochem, voor de taakstelling van de Spreidingswet?’ De betrokken stukken zijn of komen beschikbaar via www.lochem.nl/politiekeavond. De bijeenkomst van 9 september is openbaar, maar inspreken is dan niet mogelijk.

Participatie

Als de keuze voor (een) locatie(s) is gemaakt volgt het opstellen van het genoemde plan van aanpak. In dat stadium moet de gemeente actief in gesprek met omwonenden en betrokkenen. Het college schrijft dat het ‘oog wil houden voor alle belangen, wat ook tot uitdrukking zal komen in een bestuursovereenkomst.’ Dat is de overeenkomst die uiteindelijk moet worden gesloten met het COA.

Uitgebreidere informatie komt beschikbaar op:
www.lochem.nl/opvang-en-huisvesting-nieuwkomers