Expositie ‘Neushoorn op IJsland?’ is als een stripverhaal

0
Louis Spoelstra in de expositieruimte in het Stadshuus (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Wie zich in de kunst graag laat lokken door intrigerende titels spoede zich naar het Stadshuus in Lochem. Daar loopt nog tot en met 9 november de expositie ‘Neushoorn op IJsland?’ van cineast en fotograaf Louis Spoelstra. De tentoonstelling laat zich lezen als een stripverhaal over een neushoorn die, kort voor uitsterven van de soort, de wereld verkent.

Louis Spoelstra (80) is sinds 2020 inwoner van Barchem, maar verhuist binnenkort naar Zutphen. Omdat de jaren gaan tellen gaat hij daar wonen in een appartement waar voorzieningen binnen handbereik zijn en de zorg voor een tuin vervallen. Hij was tot voor kort lid van Kunstcommissie van het Stadshuus. Hij blijft betrokken want Spoelstra verzorgt altijd de videopresentaties die tijdens elke tentoonstelling zijn te zien op de eerste etage van het Stadshuus.

Werk

Spoelstra ziet zichzelf op de eerste plaats als filmmaker maar fotografeert ook veel. Hij was in zijn werkzame leven onder meer actief als editor voor Van Kooten en de Bie en monteerde menig documentaire voor de VPRO. Eigen werk is onder meer in de vorm van documentaires over India en China. Die laatste is op 9 oktober te zien in het Stadshuus. Daarover binnenkort meer.

Voor ‘Neushoorn op IJsland’ liet hij zich inspireren over de ‘onbetreden’ landschappen van IJsland en door middeleeuwse saga’s die met name in IJsland en Noorwegen worden verteld en doorgegeven. Tussen de foto’s in het Stadshuus hangen enkele van deze saga’s die veel verhalen over dingen mogelijk echt zijn gebeurd maar door de mythologie zijn gekleurd. Terugkerende thema’s zijn heldendom, families en oorlogen.

Leeg land

Hij zegt: “Ik was op IJsland en vroeg mij af hoe de eerste mensen dat lege land moeten hebben ervaren toen ze in de negende eeuw neerstreken op een eiland dat al 20 miljoen jaar bestaat. Ze moesten hun eerste onderkomen bouwen met behulp van turfplaggen en wat aangespoeld wrakhout.”

Het idee ontstond om de laatste (witte) neushoorn, die als laatste wens had de wereld te zien, diezelfde leegte te laten ervaren. De neushoorn moest vanuit Afrika vertrekken en komt dus onderweg op meerdere plaatsen terecht. Zo werd het imposante dier gemonteerd in – meest zwartwit foto’s – van Berlijn en Wenen. Maar ook in Kootwijk en andere plaatsen in Nederland.

Kunstenaar

Louis Spoelstra volgde een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie en naast televisiewerk was hij docent aan de MTS Fotografie en hoofddocent montage aan de Filmacademie. Ook was afdelingshoofd Videovormgeving Koninklijke Academie Beeldende Kunsten. Exposeerde eerder in Nederland, Duitsland en Polen.

Epsositie: Neushoorn op IJsland?
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 11.00 tot 16.00 uur

Locatie: Eerste Etage Stadshuus
Toegang: gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here