Ga je op vakantie? Laat je huis inbraakproof achter

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Denk jij ook nog steeds dat inbrekers alleen ‘s nachts toeslaan? Dan moeten we je helaas uit de droom helpen. Want de meeste inbraken gebeuren juist overdag, vaak door een open raam of deur. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis geen makkelijk doelwit wordt? Wanneer jij bijvoorbeeld ergens anders van een welverdiende vakantie aan het genieten bent.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven en WonenDesk Lochem.

Gelukkig zijn er tegenwoordig simpele manieren om inbrekers buiten de deur te houden en
het hoeft niet eens veel te kosten. Hier zijn vijf handige tips om je huis inbraakproof te
maken:

1. Kies slimme beplanting
Die hoge struiken rondom je huis bieden de nodige privacy. Prettig voor jou maar ook zeker handig voor ongenode gasten. Wil je het inbrekers nou lastiger maken? Ga dan voor lagere beplanting, zodat je huis goed zichtbaar is vanaf de straat.

2. Berg waardevolle spullen op
Het lijkt erg voor de hand liggend, maar toch laten we vaak onze smartphone of  laptop gewoon op de tafels liggen. Deze kleine, waardevolle spullen trekken inbrekers aan. Ze even uit het zicht opbergen is een kleine moeite.

3. Doe alsof je thuis bent
Als je voor langere tijd weggaat, vraag dan de buren om je huis er ‘bewoond’ uit willen laten zien. Een stapel post bij de deur is een teken voor inbrekers dat er niemand thuis is, net als dat de hele dag de gordijnen dicht zitten. En wanneer je buren er toch zijn, kunnen ze meteen even de planten water geven.

4. Investeer in goede sloten
Goede sloten zijn cruciaal om inbrekers te weren. Ze maken methodes zoals het
‘cilindertrekken’ veel lastiger. Kijk bij het aanschaffen van sloten of ze wel voldoen aan de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

5. Slimme apparaten
Wil je de buren niet belasten? Geen probleem. Met de huidige technologie kun je van afstand zorgen dat je huis er bewoond uitziet. Bedien bijvoorbeeld het licht met een app of zet muziek aan terwijl je er niet bent. Een gewone lamp met een timer werkt natuurlijk ook prima.

6. Merk je spullen
Zet je naam en adres op waardevolle spullen en maak foto’s. Dit zal een inbraak niet
voorkomen, maar zorgt wel voor duidelijkheid over wie de eigenaar is. Mocht de politie de dader opsporen, dan heb je bewijs. Bovendien is het handig voor de verzekering als er toch iets gestolen wordt.

Wat weet jij van inbraakpreventie?
Wist je dat de meeste inbrekers niet lang van tevoren plannen maken? Ze lopen vaak met
simpel gereedschap rond, op zoek naar een huis waar ze makkelijk binnen kunnen dringen.
Benieuwd naar de motieven van inbrekers en hoe je ze voor kunt zijn? Test hier je kennis over inbraak en de beveiliging van je woning.

Inzicht in inbraken in jouw wijk
De politie houdt bij waar er wordt ingebroken. Check deze site van de politie voor meldingen in jouw omgeving en andere relevante informatie, zoals de contactgegevens van
wijkagenten. Zo ben je er snel bij als er inbrekers actief zijn in de omgeving.

Veel van de preventieve maatregelen zijn niet ingewikkeld en kun je tegen relatief lage kosten doorvoeren. Een goede investering om te voorkomen dat je bij thuiskomst van vakantie een nare verrassing te wachten staat.

Deze informatie is aangeboden door:
Leven en WonenDesk Lochem
Nieuwstad  7
7241 DL Lochem
Tel. 0573 255 401
www.levenenwonendessk.nl