Klankbordgroep over azc in Ampsen: ‘Vertel het eerlijke verhaal’

0
Het Pactum-terrein in Ampsen dat in beeld is voor vestiging van een azc (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het college van B&W heeft een voorkeur uitgesproken voor opvang van asielzoekers op één centrale locatie aan de Ampsenseweg. Die keuze komt niet uit de lucht vallen want de locatie was al nadrukkelijk in beeld. Er werd al eerder een klankbordgroep met omwonenden en andere betrokkenen ingesteld. Voorzitter Ron Buitelaar reageert teleurgesteld op de keuze van het college, maar vooral ook op de procedure en de communicatie. Moties die de gemeenteraad in maart aannam zijn niet of onvolledig uitgevoerd, zo vinden omwonenden van het Pactum-complex.

Het was het college zelf dat Pactum en COA bij elkaar bracht, met de gemeentelijke opgave voor de opvang van asielzoekers in het achterhoofd. Pactum verlaat de locatie en koepelorganisatie Vigo wil het verkopen. Het COA is vooral op zoek naar grotere locaties die bovendien voor langere tijd beschikbaar zijn. In Lochem zou een bestuursovereenkomst voor 30 jaar worden aangegaan. “Voor de meeste omwonenden is dat ‘levenslang’, aldus Buitelaar, die zelf nagenoeg tegenover de inrit van het Pactumterrein woont. “Het onroerend goed wordt al die jaren waarschijnlijk nagenoeg onverkoopbaar. Kleiner gaan wonen als je ouder wordt dan bijvoorbeeld bijna onmogelijk.”

Begrip

De voorzitter van de klankbordgroep staat overigens vrij genuanceerd tegenover de opvang van asielzoekers. “Ik heb begrip voor de opgave waarvoor de gemeente staat. We zijn bij de eerste signalen dan ook niet meteen actie gaan voeren en ook niet meteen naar de media gerend. We willen meedenken en meepraten, maar de gemeente bewandelt allerlei geitenpaadjes en houdt zich niet aan gemaakte afspraken. Als ze de democratische weg goed bewandelen, liggen hier kansen voor een kleinschalige opvang, passend bij de aard, maat en schaal van de buurt mét draagvlak”, zo legt hij uit.

De gemeenteraad wordt formeel om advies gevraagd en moet op 9 september laten weten wat het vindt van de voorkeur van het college. Dat advies is niet bindend en het college is vast van plan om volgende week dinsdag een definitief besluit te nemen over de locatie. Als de raad de hakken in het zand zet ontstaat een lastige situatie. Drukt het college dan door en blijven de moties van wantrouwen of afkeuring dan uit? Dat zijn relevante vragen.

Tijdsdruk

De klankbordgroep is bang dat het college zich niet laat stoppen, omdat er sprake is van een niet bindend advies van de raad. “En er wordt erg gehamerd op tijdsdruk”, zegt Buitelaar. De Spreidingswet schrijft voor dat Lochem uiterlijk op 1 juli volgend jaar minimaal 211 asielzoekers moet opvangen. De gemeenten in de provincie Gelderland spraken af dat ze zich houden aan de opgaven die voortvloeien uit de Spreidingswet. De verwachting is dat die wet in ieder geval voorlopig stand houdt, al wil de zittende Haagse coalitie er in meerderheid liefst van af.

Het college gaat uit van de opgave van 211 asielzoekers uit de Spreidingswet, aangevuld met de 65 jonge asielzoekers die momenteel in hotel De Paasberg verblijven. Buitelaar vermoedt dat de tijdsdruk vooral daarom wordt aangevoerd. De jongeren zouden oorspronkelijk tot afgelopen juli in De Paasberg worden opgevangen, maar dat is al opgerekt tot eind dit jaar. Het college van B&W wil deze ‘alleengaande minderjarige vreemdelingen’ (amv’s) graag als groep bij elkaar houden zodat ze in hun inmiddels vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Moties

Ron Buitelaar vindt dat de gemeenteraad het college aan de in maart unaniem aangenomen moties moet houden. De hierin geformuleerde opdrachten zijn volgens hem niet goed of onvolledig uitgevoerd. De raad wilde een visiedocument met studie naar alternatieve locaties in de gemeente en een risico-analyse voor de grootschalige opvang in Ampsen. Die analyse is nog niet openbaar gemaakt maar een ‘leesgroep’ binnen de klankbordgroep heeft het document gelezen. De groep heeft het stuk terugverwezen zonder de gevraagde feedback. Reden is dat de opdracht aan Bureau Beke verstrekt zou zijn op basis van onjuiste aantallen.

Er zijn verder grote twijfels over studie naar alternatieve locaties. “Er zouden 37 locaties zijn bekeken. Hoe serieus kan dit zijn gebeurd in de korte tijd die hiervoor is genomen. Het college kan beter eerlijk zijn en zeggen dat ze van begin af aan voor Ampsen wilden gaan. Men gaat lastige vragen uit de weg. Transparantie en eerlijkheid zijn beter, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, zegt Buitelaar. Rond de locatiekeuze staan omwonenden grotendeels buitenspel. Pas als de locatiekeuze definitief is volgt een procedure die moet leiden tot een plan van aanpak. Daarin is wel ruimte voor participatie.

Het Lochemse college van B&W laat desgevraagd weten rechtstreeks in gesprek te willen gaan met de klankbordgroep en ziet daarom af van een inhoudelijke reactie op dit bericht.

Meer achtergrondinformatie is te vinden via:
lochem.nl/opvang-en-huisvesting-nieuwkomers

Verklaring COA

Het COA kwam met de onderstaande verklaring op de vraag wat het van de jongste ontwikkelingen vindt:
“Het COA heeft kennisgenomen van de berichtgeving vanuit de gemeente Lochem en de blijvende inzet voor de opvang van asielzoekers. In het licht van de laatste ontwikkelingen gaan we graag opnieuw in overleg met de gemeente. Het COA zal mogelijke opties opnieuw in ogenschouw nemen om te kijken of deze ook passen in relatie tot de noodzakelijke investeringen. Daarin nemen we mee de aantallen asielzoekers, de duur van de opvang en investeringskosten met betrekking tot aankoop en mogelijke nieuw- of verbouwplannen. Ook de noodzakelijke vergunningsaanvragen worden hierin meegenomen. Dit zal op termijn kunnen leiden tot een definitieve beslissing over een mogelijke nieuwe locatie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here