Kledingbank Goed voorziet al 10 jaar in behoefte

0
Het bestuur van Kledingbank Goed bestaat uit (vlnr): Henny Luggenhorst, Fenny Hogemans, Anneke de Boer, Carla Nekkers en Hetty van Maanen (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Kledingbank Goed bestaat 10 jaar en is een uitkomst voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen. Vrijwilligers hebben oog voor presentatie en hebben van een ruimte in het Stadshuus een mooi ogende ‘modewinkel’ gemaakt. De collectie bestaat uit zorgvuldig geselecteerde gebruikte kleding en voor kinderen is er regelmatig aanvoer van nieuwe kleiding.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Anneke de Boer (voorzitter), Henny Luggenhorst (secretaris), Hetty van Maanen (penningmeester) en de leden Fenny Hogemans en Carla Nekkers. Daarnaast zijn nog 9 vrijwilligers actief. Samen zorgen ze voor de bemensing van de kledingbank tijdens inbreng- en uitgiftemomenten en voor het sorteren en presenteren van de kleding. Voor gezinnen die de kledingbank voor het eerst bezoeken wordt zelf een ‘privé-momentje’ gereserveerd om de drempel te verlagen.

Pasje

Wie gebruik wil maken van de kledingbank moet beschikken over een pasje. Deze is aan te vragen bij  Budgetadviescentrum Lochem (B€L) dat een onderdeel is van Welzijn Lochem (contactgegevens hieronder). Vuistregel is dat mensen met een inkomen tot 130 procent van het bestaansminimum in aanmerking komen. Momenteel gaat het in Lochem om zo’n 100 gezinnen en alleenstaanden. De tendens is licht stijgend als gevolg van een toename van het aantal statushouders en mensen die onder meer door de hoge inflatie in financiële nood verkeren.

Anneke de Boer vertelt: “We zijn gestart op 5 oktober 2014. Dat was in een gebouw aan het Groene Kruisstraatje. Dat was naar voorbeeld van een soortgelijk initiatief in Apeldoorn. Later verhuisden we naar het Stadshuus. Eerst hadden we een ruimte in de kelder en nu zitten we op de eerste etage.” De gemeente subsidieert de huur en voor de rest moet Goed het hebben van donaties en hulp van particulieren, organisaties en bedrijven.

Schenkingen

Zo schenkt kledingketen Wibra af en toe nieuwe kinderkleding. Schenkingen zijn er van instellingen van de Stichting Hulpverlening Lochemse Geloofsgemeenschappen (SHLG), de plaatselijke serviceclubs en van particulieren. Etos leverde meerdere keren verzorgingsproducten. Ook kwam eerder een bedrag binnen via de statiegeldactie van PLUS. De Rabobank deed ook al eens een duit in het zakje, net als een koor dat tijdens een concert geld inzamelde voor de kledingbank. Van de giften worden de kosten gedekt voor onmisbare zaken als een laptop, drukwerk en kleerhangers.

De bestuursleden wijzen erop dat mensen die kleding willen brengen er goed aan doen om vooraf even op de website kledinggoedlochem.nl te kijken. Daar is informatie te vinden over afwijkende openingstijden en over welk soort (seizoens)kleding het meest gewenst is. Inbrengen kan in principe elke maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur.

Niet alles

Het spreekt voor zich dat ingebrachte kleding heel en schoon moet zijn. Schoenen worden alleen aangenomen als ze nog heel netjes zijn. Wat niet kan worden ingebracht zijn herenkostuums, sokken, ondergoed, dekens, handdoeken en badjassen. Grote partijen 2e hands kleding die elders onverkocht bleven zijn ook niet welkom. Alles was door de vrijwilligers van Goed wordt afgewezen gaat in principe naar Circulus Berkel van daaruit naar kringloopwinkels of het Leger des Heils. Hergebruik en recycling is, ook voor de gemeente Lochem, een belangrijk uitgangspunt.

Mensen met een pasje zijn elke eerste zondag van de maand van 13.00 tot 15.00 uur welkom om kleding uit te zoeken. Per inloopmiddag mag ieder gezinslid 5 kledingstukken uitzoeken. Daar zijn geen kosten aan verbonden. De bestuursleden benadrukken dat de kledingbank toegankelijk is voor iedereen in de gemeente Lochem die aan de criteria voldoet.

Bedankt

Voorzitter Anneke de Boer vindt het gepast, om in de aanloop naar het 10-jarig jubileum, iedereen te bedanken. “Alle inwoners die kleding inbrachten en mensen, organisaties en bedrijven die een bijdrage leverden willen we hartelijk bedanken. Zonder hen was het niet gelukt. Hopelijk blijven ze ons ook de komende jaren steunen.” Op 17 oktober doet de kledingbank mee aan ‘Stadhuus voor 1 dag Weggeefhoek’, in het kader van de landelijke Week tegen Armoede en Eenzaamheid. Die dag geeft Goed ‘overjarige’ kleding weg. Ook worden flyers uitgedeeld met onder meer openingstijden.

Wie denkt in aanmerking te komen voor een pasje voor de kledingbank kan zich melden bij het Budgetadviescentrum (B€L) van Welzijn Lochem. Telefoon: 0573 – 297 000.

Wie een financiële bijdrage wil leveren kan dit doen via IBAN NL 74 RABO 0308 5905 46 ten name van Stichting Kledingbank Goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here