MicroMania in Oolde: ‘Geen dierentuin maar unieke natuurbeleving’

0
Naast MicroMania is een park met ecolodges gepland, onder de naam Wildlife Resort. Dit is een impressie (bron: Zoo Consultants)

LAREN/OOLDE – Plannen voor de MicroMania en Wildlife Resort Lochem in Oolde kwamen op een wonderlijke manier naar buiten. In regionale media kwam kritiek, zonder dat het concrete plan uit de doeken kon worden gedaan. De initiatiefnemer, Zoo Consultants uit Warnsveld, zocht contact met lokale media om hun kant van het verhaal goed over het voetlicht te brengen. Het plan dat er nu ligt betreft een grotendeels virtuele natuurbeleving, waarbij maar een beperkt aantal levende dieren een rol spelen. Het resort omvat daarnaast 75 zogeheten ecolodges voor verblijfsrecreatie, dat de naam Wildlife Resort gaat dragen.

Het gaat om een terrein van in totaal 15 hectare ten zuiden van de Ooldselaan en ten oosten van de Wittendijk. De ingang is recht tegenover de Bieldersteeg gepland. Het gedeelte waar dagrecreatie, horeca en parkeerplaatsen zijn gepland zijn op een relatief klein deel van het grote perceel, in de oksel van Ooldselaan en Wittendijk. De lodges nemen zo’n 10 hectare in beslag. “Dat is één kleine lodge op 1000 vierkante meter”, zegt initiatiefnemer Peter Wolters, CEO van Zoo Consultants.

Eilanden en bos

De kleine lodges – zonder volledige keuken – liggen verspreid in een terrein met twee eilanden waar ringstaartmaki’s leven. Het geheel wordt ingebed in bos. Het resort wordt een geheel nieuws bos. Naast het perceel ligt een bestaand bos dat dringend aan herstel toe is. Zoo Consultants doet, in samenwerking met Staatsbosbeheer, graag een poging om dit bos te herstellen. Over de ringstaartmaki’s zegt Wolters: “Deze aapjes maken sowieso al weinig geluid en bovendien gaan ze ‘s avonds naar een nachtverblijf waardoor ook de mensen die in het resort overnachten er geen last van hebben. Deze dieren hebben van nature een beperkt territorium en bij ons krijgen ze meer ruimte dan in dierentuinen.”

Dagrecreanten worden ontvangen in een centrale ruimte die Het Forum wordt genoemd. Daar bevinden zich recepties – ook voor verblijfsgasten -, winkel met merchandise en een ruimte waar aandacht wordt besteed aan andere aspecten van de Achterhoek. In een restaurant met terras kunnen de dagrecreanten terecht, en bezoekers die overnachten in de lodges kunnen er terecht voor ontbijt en andere maaltijden. Na 17.00 uur wordt het restaurant een pannenkoekenrestaurant waarvan ook niet-bezoekers van MicroMania gebruik kunnen maken. “Een stapeling van omzet is nodig om het geheel rendabel te maken en te houden”, aldus de initiatiefnemer.

Natuurbeleving

Na de centrale ruimte begint de natuurbeleving. Van de big bang, het heelal, het ontstaan van leven, micro-organismen en klenere diersoorten. Van scheppingsverhalen tot evolutietheorie en informatie over klimaatzones. Veel gebeurt met behulp van augmented (AR), virtual reality (VR) en 3D-videotechnieken. “Je ziet vleermuizen vliegen maar die zijn er niet echt”, zo luidt de toelichting. Met de nieuwste technieken is voor deze ervaring geen speciale bril meer nodig, behalve in een klein gedeelte van MicroMania. Zelfs in het restaurant vliegen vlinders die levensecht lijken maar dat niet zijn.

Verder wordt gebruik gemaakt van hologrammen en interactieve tafels en wanden. Voor kinderen is buiten een speelplaats en binnen kunnen ze beleven dat hun zelf getekende vis even later ‘rondzwemt’ in een (virtueel) aquarium. Levende dieren zijn er – naast de genoemde maki’s – in de vorm van slangen, kikkers, vogels en luiaards. De initiatiefnemer ziet een toekomst voor zich waarin dierentuinen helemaal geen levende dieren meer hebben, maar waar alles virtueel wordt beleefd. Daar gaan naar verwachting nog meerdere decennia overheen.

Savanne

Bijzonder ik het idee om dagelijks op een vast tijdstip contact te zoeken met een ranger in Zuid-Afrika. Die verschijnt dan op een groot scherm en neemt de bezoekers mee naar de savanne. De ranger verschijnt live en beantwoordt vragen. De beelden van de savanne moeten deels vooraf worden opgenomen omdat het midden op de dag te heet is op de savanne. Om dit probleem te omzeilen is denkbaar dat op termijn soortgelijke contacten worden gezocht in Zuid-Amerika, waar het tijdsverschil het hitte-probleem oplost.

Zoo Consultants heeft het betrokken terrein gekocht, maar wel met het beding dat de koop ongedaan kan worden gemaakt als het plan spaak loopt. “Dat beperkt ons risico en dat is een groot verschil met een eerder plan in Klein Dochteren dat in de kiem werd gesmoord door een dreigend juridische strijd”, zo luidt de uitleg.

Omwonenden

De Omgevingswet eist van initiatiefnemers van plannen dat met omwonenden wordt overlegd, alvorens een planologische procedure te beginnen. Dat deed Zoo Consultants op beperkte schaal en dat leidde tot wisselende reacties. Overigens is het – anders dan bij het eerste plan – de bedoeling om financieel geheel op eigen benen te staan, dus zonder op voorhand steun te vragen bij gemeente en provincie. Het is de bedoeling om het geheel bij een belegger onder te brengen.

Als het gaat om verkeer en het beperken van overlast wordt een extern bureau gevraagd om een verkeerskundig plan te maken. Dast kan bijvoorbeeld leiden tot de aanleg van een rotonde in de Ooldselaan. Via een reserveringssysteem wordt voorkomen dat er teveel bezoekers tegelijk komen. Gerekend wordt op zo’n 400 tot maximaal 500 bezoekers per dag. Daarbij zou het naar verwachting gaan om gemiddeld 70 tot 80 auto’s per dag, plus een aantal fietsers van mensen uit de buurt en toeristen. Peter Wolters verwacht dat veruit de meeste bezoekers uit de richting van de A1, bij Bathmen, zullen komen.

Elk-weer-voorziening

Het geheel wordt omheind en ingebed in groen. Door de opzet is sprake is van zogeheten elk-weer-voorziening. Daaraan is in de gemeente Lochem en de regio behoefte om het toeristisch aanbod te verbreden. Dat vindt ook de gemeente maar, anders dan bij de poging in Klein Dochteren, houdt Lochem zich voorlopig nog op de vlakte in afwachting van de formele aanvraag.

De voorziening is naar verwachting goed voor zo’n 35 vaste arbeidsplaatsen en ongeveer 100 oproepkrachten. Wolters denkt in een krappe arbeidsmarkt wel voldoende mensen te kunnen vinden omdat veel mensen het werk waarschijnlijk aantrekkelijk vinden.

IN KADER:

Wat hieraan voorafging

De eerste signalen van het plan om in Oolde MicroMania en Wildlife Resort te realiseren kwamen naar buiten via een artikel in de Stentor van 17 september. Hierin werd een omwonende geciteerd die forse kritiek uitte op het plan van Zoo Consultants. Uit het artikel blijkt dat de Stentor wel pogingen deed om details over het plan te krijgen, maar dat is niet gelukt. Het artikel leunt hierdoor sterk op een eerdere variant van MicroMania in Klein Dochteren. Voordat destijds veel details naar buiten kwamen, trok Zoo Consultants het plan in omdat het zich toen niet de risico’s van een juridische strijd kon veroorloven. Het nieuwe plan is anders, uitgebreider en verder uitgewerkt.

MicroMania en Wildlife Resort op kaart. De ieder-weer-voorziening MicroMania is het veelkleurige gebied in de oksel van Ooldselaan en Wittendijk. De rotonde die is aangegeven in de Ooldselaan is nog onderwerp van studie
(bron: Zoo Consultants)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here