Oekraiens gezin blij met woning aan Zutphenseweg

1
Het Oekraïense gezin Shakalo, met vlnr: Kyrylo (6), vader Vitaly, moeder Tatjana, Illia (4), Uliana (9) en nicht Daria (19)

LOCHEM – Klein maar fijn zijn ze, de woningen aan de Zutphenseweg waar gezinnen uit Oekraïne worden gehuisvest. Donderdagmiddag werden het hofje rond een statige oude eik geopend. “Een uniek moment”, volgens wethouder Marja Eggink. Uniek ook omdat er maar anderhalf jaar tijd zat tussen lancering van het plan en de realisatie. Het gezin Shakalo uit Oekraïne is blij met de twee wooneenheden die ze ter beschikking krijgen. Twee, omdat eentje te klein is voor zes personen.

Onderaan dit bericht staan meer foto’s van de woningen…

De kleine units zijn bestemd voor 88 Oekraïners en de bestaande gebouwen op hetzelfde terrein zijn bestemd voor andere spoedzoekers. In eerste instantie zijn dit 27 statushouders. De gemeente Lochem kan zo een deel van de achterstand op de taakstelling inlopen. De wethouder bedankte, naast de bedrijven die meewerkten aan de realisatie, nadrukkelijk ook de omwonenden. “Zij hebben actief meegedacht en dat waarderen we zeer”, zo klonk het. Woningcorporatie Viverion treedt op als verhuurder.

Gezin

De Oekraïners die naar de Zutphenseweg verhuizen komen van het vakantiepark Europarcs Resort de Achterhoek. Dat geldt ook voor het echtpaar Vitaly en Tatjana Shakalo met hun drie kinderen en Vitaly’s nicht Daria (19). De familie komt uit de regio Cherson. Ten opzichte van de gelijknamige stad woonden ze aan de andere kant van de rivier de Dnjepr. Hun huis is er nog en daar wonen nu vrienden van het gezin. De ouders van Vitaly wonen in Vorden. Die van Tatjana wonen nog in Oekraïne en dichtbij de plek waar zij vandaan komen.

Tatjana vertelt: “Ik probeer een of twee keer per week, via beeldbellen, contact te hebben met mijn vader en moeder. Dat lukt niet altijd omdat de stroom of de internetverbinding vaak verstoord zijn. Mijn ouders maken het verder gelukkig goed.” Zij wonen vooralsnog aan de goede kant van de Dnjepr. De provincie Cherson kwam al snel na het uitbreken van de oorlog in Russische handen. Het Oekraïense leger heroverde de stad in 2022. De stad ligt niet ver van het front wordt vaak bestookt door de Russen.

lees verder onder de foto…

Deze rij woningen heeft twee etages. Elders op het terrein staat een aantal gelijkvloerse wooneenheden (foto: LochemsNieuws)

Vlucht

De meeste Oekraïeners die op de vlucht sloegen waren vrouwen en kinderen. De mannen werden geacht een bijdrage te leveren aan de strijd tegen Rusland. Vitaly zag zich genoodzaakt om met zijn hele gezin en nicht te vluchten omdat hij op een Russische lijst van ‘terroristen’ staat. Hij legt uit: “Toen de oorlog begon werd ik vrijwilliger bij een organisatie die mensen en soldaten in de buurt van de frontlinie voorzagen van voedsel en andere hulp. Dat was dus deels op door de Russen geclaimd grondgebied. Het leger van Rusland ging actief op zoek naar vrijwilligers die in hun ogen ‘verboden’ hulp verleenden.

Vitaly en Tatjana zijn, mede door de dreiging in het thuisland, vast van plan in Nederland te blijven en hier aan hun toekomst te werken. Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt en – vooral ook in en rond Cherson – gaat de wederopbouw veel tijd vergen, als stad en regio in Oekraïense handen blijven.

Kinderen

Beiden hebben al werk. Tatjana werkt voor een schoonmaakbedrijf en Vitaly werkt in een fabriek waar kozijnen en deuren worden gemaakt. Dochter Uliana (9) gaat al ruim twee jaar naar de Vennegötte-school. Ze zit in groep 5. Als ze haar verlegenheid overwint blijkt dat ze al voortreffelijk Nederlands spreekt. Ze leert het op school maar vooral ook door contact met Nederlandse kinderen. “Ze speelt bij klasgenootjes thuis en die kinderen komen ook hier”, zegt Tatjana. Het chalet op Europarcs is weliswaar klein maar de gastvrijheid is groot.

De kleine Illia (4) gaat naar de kinderopvang en Kyrylo (6) gaat, net als Uliana, naar de basisschool. Het chalet is al de twee woning op het vakantiepark. Het gezin is blij nu een plek te krijgen waar ze verder aan de toekomst kunnen bouwen en aan integratie. Aan de Zutphenseweg is de school dichterbij en zwembad De Beemd ligt letterlijk naast de deur. De oudste dochter verheugt zich erop dat ze wat vaker naar zwemles kan. Een uitkomst is ook een eigen wasmachine in de nieuwe woningen. Op Europarcs moest de was twee keer per week de deur uit.

Fijne mensen

Gevraagd naar hoe ze de opvang in Lochem tot nu toe hebben ervaren, komt er een positief verhaal. “Nederland is een goed land met fijne mensen”, zegt Vitaly. De support vanuit de gemeente en andere instanties is volgens hem steeds goed geweest. Dat komt onder meer doordat de gemeente een eveneens uit Oekraïne afkomstige consulent heeft aangesteld. Zij spreekt de taal en weet de weg.

Wethouder Marja Eggink spreekt bewoners, omwonenden en andere belangstellenden toe bij de opening (foto: LochemsNieuws)
De woonkamer van de woning (foto: LochemsNieuws)
Doorkijkje in de woning (foto: LochemsNieuws)

1 REACTIE

  1. De grootte van de units heeft mij positief verrast. Ze zijn efficiënt ingericht en voor iedereen is er een berging. Gelukkig wordt in overleg met de buurt ook nog veel groen aangelegd rondom het wijkje en blijft de groenvoorziening aan de achterzijde intact. Ik wens alle nieuwkomers veel geluk in Lochem.

Comments are closed.