Ophef over ‘gestolen’ inspraakmoment natuurbegraafplaats Barchem

0
Kaart van landgoed de Kalenberg bij Bsrchem (bron: kalenbergbarchem.nl)

BARCHEM/LOCHEM – De beoogde natuurbegraafplaats op de Kalenberg in Bachem houdt de gemoederen al jaren bezig. De afgelopen dagen is ophef ontstaan omdat een beloofd inspreekmoment over het onderwerp door de agendacommissie van de gemeenteraad om zeep dreigt te worden geholpen. Vele reacties, richting gemeenteraad en de media, gaan er mogelijk voor zorgen dat er toch nog ruimte komt voor insprekers. Dat moet aanstaande maandag blijken.

Het bestemmingsplan Kalenberg – dat de komst van de natuurbegraafplaats mogelijk maakt – werd begin vorig jaar door de Raad van State vernietigd. Het door tegenstanders ingestelde beroep werd op twee punten gegrond verklaard. Het ging om strijdigheid met de provinciale omgevingsverordening en dat de belofte dat geen bomen worden gekapt onvoldoende was geborgd. De gemeente heeft het bestemmingsplan op deze punten aangepast.

Toezegging

Die aangepaste versie lag in het najaar van 2023 ter inzage. Daarop kwamen maar liefst 96 zienswijzen binnen bij de gemeente. Alle indieners kregen een brief van de gemeente met de nadrukkelijke toezegging dat, tijdens een nog te organiseren politieke avond, de gelegenheid zou worden geboden om in te spreken. Zowel voor- als tegenstanders zagen uit naar deze mogelijkheid zo blijkt uit reacties. Overigens brachten de zienswijzen het Lochemse college van B&W niet op andere gedachten. Het wil medewerking verlenen aan de realisatie van de bosbegraafplaats, ook op basis van toezeggingen aan de initiatiefnemers.

De agendacommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen, besloot op 23 september om het bestemmingsplan op de raadsagenda van 7 oktober te zetten. Daarmee wordt een beeldvormende of meningsvormende tafel, die vaak voorafgaat aan behandeling in de raadsvergadering, overgeslagen. Tijdens zo’n gesprekstafel kan worden ingesproken. Tijdens een raadsvergadering is dit niet mogelijk.

Heroverwegen

Uit interne communicatie bij de gemeente blijkt dat de agendacommissie mogelijk niet op de hoogte was van de schriftelijke toezegging aan indieners van zienswijzen dat zij nog de gelegenheid zouden krijgen om in te spreken. De brief die de indieners kregen lijkt overigens sterk op een standaardbrief. Naar buiten toe laat de griffie slechts weten dat de agendacommissie aanstaande maandagavond – voorafgaand aan de Politieke Avond – alsnog kan besluiten om de Kalenberg van de raadsagenda te halen en alsnog te agenderen voor een gesprekstafel.

Tijdens de vergadering van de agendacommissie was LochemGroen! niet vertegenwoordigd, omdat fractievoorzitter Calle Janssen op datzelfde moment elders in het gemeentehuis mondelinge vragen stelde aan het college, over de toekomst van de sterrenwacht. Juist LochemGroen! was erg voor een inspraakmoment en Janssen heeft de indieners van zienswijzen dan ook aangespoord om protest aan te tekenen tegen de gang van zaken. Hij benaderde zowel voor- als tegenstanders van het plan en gaat zich op 7 oktober in de agendacommissie sterk maken voor het van de raadsagenda halen van het onderwerp.

Beheersstichting

De Stichting Beheer Landgoed de Kalenberg wil natuurbegraven mogelijk maken om de kosten van het beheer en onderhoud van het bosrijke landgoed te dekken. Dat landgoed strekt zich uit aan beide zijden van de Lochemseweg. Ook landgoedhotel Woodbrookers maakt er deel van uit. De stichting werd eerder gedwongen om 3 hectare jong bos aan te kopen ter compensatie van wat op de Kalenberg staat te gebeuren. Het bestuur vindt met name het woord ‘compensatie’ misleidend omdat dit suggereert dat bomen gekapt gaan worden. Dit is niet de bedoeling.

Tegenstanders, die de afgelopen dagen uitgebreid van zich lieten horen, spreken deels van ‘een commercieel plan’. De beheersstichting heeft echter – logischerwijs – geen winstoogmerk.

De Stichting Red de Kalenberg! mobiliseerde in de afgelopen jaren het verzet en haalde onder meer veel handtekening op tegen het plan. In een reactie schrijft Dorien van der Horst van de stichting: ‘Dat de gemeente Lochem het niet zo nauw neemt met mening van de inwoners van Lochem was ons al gebleken. Van meet af aan is de bevolking nauwelijks gehoord of betrokken bij de plannen. Vervolgens werd tijdens de procedure van het afhandelen van zienswijzen het bestemmingsplan zelf aangepast. Wij vragen ons af: kan dat zomaar? Of had de procedure bij een wezenlijke wijziging niet opnieuw opgestart moeten worden voor beroep en bezwaar?”

Reacties

Uit de reacties van de afgelopen dagen blijkt dat gevreesd wordt dat graven in de bodem van de Kalenberg funest zal blijken te zijn voor bomen die daar groeien. Anderen vinden dat elders in de gemeente betere plekken zijn voor natuurbegraven. Ook wordt de mogelijkheid geopperd om – als het echt moet – alleen urnen met de as van overledenen te begraven op de Kalenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here