Pieter van de Pol is artist in residence in Gudulakerk

0
Pieter van de Pol is nog tot en met 20 september 'artist in residence' in de Gudulakerk. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De trouwkapel van de Gudulakerk was verworden tot een opslagruimte. “Zonde”, zo oordeelde de Plaatselijke Commissie (PC), die namens de Stichting Gelders Kerken zorgt dat de kerk wordt gebruikt voor allerlei activiteiten. Tot en met 20 september is de inmiddels opgeruimde kapel het domein van ‘artist in residence’ Pieter van de Pol. De schilder werkt er aan grote werken die elders ontstonden en die om voltooiing vragen. Pottenkijkers zijn welkom maar als hij schildert gaat de kunstenaar niet in gesprek met toeschouwers. Maar op gezette tijden geeft hij wel uitleg.

De trouwkapel van de Gudulakerk is bereikbaar via een kleine deur aan de zijde van de Markt. De ruimte staat momenteel vol met grote schilderijen die, hoewel grotendeels abstract, duidelijk de sfeer van landschappen ademen. Ze ontstonden vanuit intuïtie en zijn gemaakt met natuurlijke materialen zoals notenbolster, inkten, modder en natuurlijke pigmenten. De basis ontstond overigens in Diepenheim waar de schilder eerder kon beschikken over een ruimte in een boerderij.

Veel kijken

In de kerk zijn de tweede en derde fase van de werken in wording. Dit houdt in de Van de Pol zo’n 80 procent van de tijd de basiswerken onderzoekt en aandachtig bekijkt. De resterende 20 procent van de tijd wordt besteed aan schilderen. Ook dit gaat op intuïtie Tijdens de derde fase worden waar nodig nuanceringen aangebracht. Hiervoor wordt olieverf gebruikt die voor 80 procent uit natuurlijke pigmenten bestaat, vermengd met heldere koud geslagen walnootolie.

Pieter van de Pol legt uit: “Werken vanuit intuïtie is duidelijk anders dan werken vanuit een idee. Dat laatste doen de meeste kunstenaars en ook ik heb dit lang gedaan. Op intuïtie schilderen zorgt voor een soort spanning die goed bij mij past. Het kan immers ook mislukken. Het is spannend om te onderzoeken waar de grens ligt.”  Van de Pol werkt geconcentreerd en heeft zelf passende muziek uitgekozen die te horen is in de kerk. Hij zegt: “Het is ook een soort zelfonderzoek.” Maar ook: “Het schilderij vertelt zelf hoe het verder moet.”

Pilot

Deze periode met een artist in residence geldt als een pilot voor de Plaatselijke Commissie van de Gudulakerk. “We vonden het jammer dat de trouwkapel nooit meer werd gebruikt. Dit jaar geldt als proef”, zegt Gerthe Lamers. Ze maakt zelf geen deel uit van de PC, maar haar echtgenoot Martin is voorzitter. “Wij kennen Pieter van de Pol al lang en zijn goed met hem bevriend. Dat is vertrouwd en daarom is hij de ideale kunstenaar voor deze pilot. Na evaluatie moet blijken of het voor herhaling vatbaar is.”

Van de Pol (1954) is afkomstig uit Wageningen en kon altijd leven van d kunst. Hoewel hij af en toe gastdocent was en workshops geeft, heeft het werken aan eigen creaties zijn sterke voorkeur. Naast grote werken, zoals nu te zien in de kerk, switch hij ook regelmatig naar kleinere werken, die hij zelf meer ‘poëtisch’ noemt. Hij beperkt zich overigens niet tot de schilderkunst. Zo stond hij in 1996, samen met choreografe Paula Walta aan de wieg van het beeldend danstheater Telder. Samen tekenden ze voor een aansprekend project op Oerol, met een enorme iglo die bestond uit duizenden zakjes water. Later volgden nog meer projecten tijdens het beroemde festival op Terschelling.

De trouwkapel van de kerk is doorgaans tussen 12.00 en 17.00 uur geopend.