Schaapskudde de Belhamel zwaar getroffen door blauwtong

0
(foto: Schaapskudde de Belhamel)

WARNSVELD/LOCHEM –  Bij de schaapskudde de Belhamel, heerst blauwtong. Op 11 augustus waren meer dan 60 schapen ziek en waren er al zeven overleden. Deze zieke schapen staan in en rond de schaapskooi aan de Werkseveldweg op de grens van de gemeente Lochem en Zutphens, hun thuishonk, maar het grootste deel van de kudde staat op di t moment op de Empese en Tondese Heide. Daar doet de kudde ieder jaar voorNatuurmonumenten de begrazing. De Stichting Schaapskudde de Belhamel is een doneeractie begonnen om de extra kosten te dekken.

Blauwtong is een virus dat schapen, en andere herkauwers, flink ziek kan maken: de dieren krijgen zwellingen in hun mond, keel en lippen, ze krijgen koorts en vaak ook gewrichtspijnen en er is sprake van overmatig veel speekselaanmaak, ze staan vaak te kwijlen of te schuimbekken. De ziekte leidt niet zelden tot de dood.

Hele kudde

De herders van de schaapskudde vermoeden dat de gehele kudde intussen blauwtong heeft. Alleen heeft het ene schaap er minder last van dan een ander. Behalve de dagelijkse
verzorging van de schapen bij de kooi, worden ook de schapen op de hei scherp in de gaten gehouden. Als een schaap meerdere symptomen laat zien, wordt deze meegenomen naar de ziekenboeg. De schapen van de kudde zijn eerder dit jaar gevaccineerd, maar dat blijkt niet afdoende.

Op de heide doen ze het heel rustig aan: geen grote stukken lopen, weinig honden mee naar de kudde. Alles wat onrust kan opleveren, is slecht voor mogelijke blauwtongpatiënten. Toch voelen ook zieke schapen zich het minst ongelukkig als ze bij de
kudde zijn, dus proberen ze zoveel mogelijk schapen op de hei te houden. Het is tenslotte de gezondste plek voor een heideschaap.

Medicijnen

De Belhamel is gezegend met veel vrijwilligers die in deze moeilijke tijd hun vrije tijd in de
verzorging van de schapen willen stoppen. Desondanks is het soms een verloren strijd.
Schapen die aan de aandacht ontsnappen en ineens doodziek zijn, kunnen niet meer worden gered en stikken soms omdat hun longen volgelopen zijn met slijm. Maar er zijn ook schapen na een week intensieve verzorging op lijken te knappen, plots een stille dood sterven.

Schapen die erdoorheen komen, doen er lang over om weer helemaal de oude te worden.
Het is alle hens aan dek en de medicatie vliegt erdoorheen. Er is hier niet alleen sprake van
emotionele en mentale druk onder de mensen van de Belhamel, maar ook financiële druk.
Eigenlijk begon dat al met de kostbare blauwtong-vaccinatie voor de zomer. Nu de schapen
helaas toch ziek blijken te worden, is de bodem van de portemonnee snel in zicht gekomen. Daarom is er een doneeractie opgezet via de website van de kudde.

Kapotte blender

Sommige schapen stoppen met eten, door de pijn in hun mond en hun keel. Deze schapen
krijgen een smoothie. Eentje met ‘superfood’, zoals mensen ook thuis wel eens maken. In dit geval worden ook er ook verse kruiden en gras aan toegevoegd. Toen de blender van de kooi er ineens mee ophield, werd er een oproep op social media gedaan. Dezelfde dag nog was er een andere, ook de mensen in de omgeving van de kudde zijn erg
betrokken.

Donaties kunnen schapen redden die het zwaar hebben. Wie wil helpen kan terecht op de website van de Stichting Schaapskudde de Belhamel: www.schaapskuddedebelhamel.nl. Voor het ingezamelde geld worden pijnstillers, fruit en groente, injectienaalden, brokken en nog veel meer gekocht. 

Blauwtong bestrijden is belangrijk
Blauwtong wordt overgebracht door de knut, een klein soort mug. Eerder dit jaar werden 3 soort vaccinatie toegestaan. Deze blijken geen ultieme bescherming te bieden. Experts wijzen op de noodzaak om de ziekte terug te dringen omdat, als grote hoeveelheden van het virus rondwaren, de kans op mutaties toeneemt. De kans is groot dat vaccins dan helemaal niet meer werken.

Er bestaat een meldplicht voor dierenartsen en houders van vee als een geval van blauwtong wordt geconstateerd. Het virus is niet overdraagbaar van dier op mens.

Lees HIER een uitgebreide uitleg over het virus, op de website van de Wageningen University & Research (WUR)