Sinds 2016 groeide bevolking Lochem met 2,9 procent

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik/AI)

LOCHEM/GORSSEL – Het aantal inwoners van de gemeente Lochem steeg tussen 2016 en begin dit jaar met 2,9 procent. De teller staat op 34.289 inwoners (1 januari ’24), zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente denkt dat het inwonertal door woningbouw kan oplopen tot 40.000 in 2040. Het CBS voorspelt voor Lochem tot 2035 echter een krimp van 3,4 procent ten opzichte van 2021. Onduidelijk is of het CBS rekening houdt met bouwplannen.

Wie van rust houdt zit wel goed in de gemeente. Lochem heeft namelijk 161 inwoners per vierkante kilometer. In de Achterhoek heeft alleen Bronckhorst een lagere bevolkingsdichtheid met 127 inwoners per vierkante kilometer. In Lochem neemt de vergrijzing verder toe. Het aandeel ouderen is in alle categorieën hoger dan het landelijk gemiddelde. Bijna een derde van de inwoners is 65 jaar of ouder. Voor de categorieën onder de 50 jaar geldt juist dat de gemeente beneden gemiddeld scoort.

Overschot

Opvallend is het overschot aan mannen in de leeftijdscategorieën 10 tot 20 jaar en 20 tot 30 jaar. In de eerstgenoemde categorie staan 109 mannen tegenover 100 vrouwen. Bij de 20- tot 30-jarigen is de verhouding nog schever: 127 mannen op 100 vrouwen. In deze categorie telt alleen Schiermonnikoog meer mannen per 100 vrouwen. Daar zijn het er 155.

In een aantal Achterhoekse en Liemerse gemeenten is het inwonertal sinds 2016 licht gekrompen. Dit is het geval in Bronckhorst (-1,1%), Berkelland (-1,1%) en Oude IJsselstreek (-0,6%). Het CBS voorspelt dat de krimp in de Achterhoek zich in de periode tot 2035 uitbreidt. De prognose voor Berkelland is -5,54 procent, voor Bronckhorst -5,25 procent, Oost-Gelre -5,24 procent, voor Winterswijk -7,75 procent en Aalten -1,30 procent.

Stijging

Voor Doetinchem wordt een stijging van het inwonertal met 2,84 procent voorzien en voor Doesburg 3,23 procent. Ook Montferland mag een stijging van het aantal inwoners verwachten van 2,46 procent.

Als de voorspelde krimp werkelijkheid wordt, is dat slecht nieuws voor de regionale economie en maatschappelijke ontwikkeling. De vraag is onder meer wie de ouder wordende mens moet verzorgen en hoe bedrijven aan voldoende personeel komen. Het aantrekken van mensen uit andere – dichtbevolkte – delen van het land kan een oplossing zijn, maar dan moeten daar voldoende woningen voor beschikbaar zijn. En die moeten dan ook nog betaalbaar zijn voor jonge gezinnen in de leeftijdscategorie die het hardst nodig zijn.

Bouwen

Bouwplannen ontwikkelen en concretiseren is een zaak van lange adem. Het gros van de ongeveer 1300 nieuwe woningen die Lochem wil bouwen, worden vermoedelijk pas tegen 2030 gerealiseerd.

Lees HIER een bericht van het CBS over de bevolkingsontwikkeling, inclusief interactieve kaarten.

Hieronder een tabel waaruit blijkt dat de bevolking van de gemeente Lochem flink vergrijst. De dunne lijnen geven het landelijke gemiddelde weer. Klik HIER om een  interactieve versie met percentages te bekijken:

Tabel met leeftijdsopbouw Lochemse bevolking (Bron: CBS)