Versnelde aanpak droogte en wateroverlast Achterhoek

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

ULFT/LOCHEM – De samenwerking in de Achterhoek en Liemers om droogte en wateroverlast aan te pakken krijgt een vervolg. Donderdag (20/2) hebben achttien* betrokken partijen – waaronder de gemeente Lochem – een handtekening gezet om de samenwerking voort te zetten en de uitvoering van maatregelen te versnellen. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van Deltacommissaris Co Verdaas, die de regio erkent als koploper in de aanpak van droogte en wateroverlast.

Vijf jaar geleden, na de extreme droogte in 2018 en 2019, sloegen Achterhoekse partijen de handen ineen om gezamenlijk de droogteproblematiek in het gebied aan te pakken. Inmiddels is wateroverlast als extra uitdaging toegevoegd: perioden van droogte en extreme neerslag wisselen elkaar steeds sneller af. Vooral de hoge zandgronden zijn kwetsbaar.

Versnellen

Met de ondertekening leggen de partijen nu de focus op het versnellen van de uitvoeringsmaatregelen. Deze uitvoeringsmaatregelen moeten de schade en risico’s die ontstaan door droogte en extreme neerslag beperken. Er zijn acht sleutelgebieden en -projecten benoemd, waarvoor de betrokken partners binnen twee jaar de uitvoering willen regelen.

Een voorbeeld is het gebiedsproces rondom drinkwaterwinning ’t Klooster bij Hengelo (Gld). Hier werken provincie, waterschap, Vitens, gemeente Bronckhorst en LTO-Noord met bewoners uit het gebied aan plannen voor droogtemaatregelen, een betere waterkwaliteit en een toekomstbestendige landbouw. Met deze en andere sleutelprojecten willen de partners de basis leggen voor het opschalen van maatregelen tegen droogte en extreme wateroverlast in de Achterhoek en Liemers. Het doel is een meerjarenprogramma op te stellen, waarin de partijen de komende tien jaar structureel samenwerken aan de aanpak van droogte en wateroverlast.

Omgeving

Verdaas benadrukte dat de aanpak van droogte en wateroverlast niet alleen een wateropgave is, maar ook een ruimtelijke opgave. “We moeten steeds meer rekening houden met water en bodem als het gaat om hoe wij onze omgeving inrichten. Dit vraagt om samenwerking op alle niveaus en de bereidheid om keuzes te maken voor de lange termijn,” aldus Verdaas.

Tijdens de werkconferentie was er speciale aandacht voor de gevolgen van de neerslag extremen, zoals de bui die in 2021 Limburg trof. De betrokken organisaties hebben onderzocht wat er zou gebeuren als een dergelijke piekbui in de Achterhoek valt. De resultaten tonen de urgentie om ons op dergelijke situaties voor te bereiden en maatregelen te treffen tegen droogte en wateroverlast. Watergedeputeerde Ans Mol: “Ik ben blij dat de droogteaanpak nog concreter wordt. En met de flexibiliteit om vervolgens ook serieus voorbereid te zijn op mogelijke extreme wateroverlast. Water kent inmiddels vele facetten, aan ons de taak om daar goed mee om te gaan.”

Koploper

De Achterhoek en Liemers hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een voorbeeldregio voor Nederland als het gaat om de aanpak van droogte. Nu komt de aanpak van neerslagextremen daarbij. Met de ondertekening spreken de partners zich uit om de samenwerking voort te zetten, de uitvoering van de maatregelen te versnellen en droogte en wateroverlast een plek te geven in de afweging rond nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.


* = De samenwerkende partijen zijn Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Winterswijk, Doetinchem, Aalten, Oost-Gelre, Berkelland, Bronckhorst, Oude-IJsselstreek, Montferland, Lochem, Zuthpen, LTO-Noord, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Geldersch Landschap, Gelders Particulier Grondbezit, Vitens en Provincie Gelderland. Ook met vier Liemerse gemeenten wordt samengewerkt. Dit zijn Doesburg, Duiven, Zevenaar en Westervoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here