Vragen LochemGroen! over hockeyveld zijn prematuur volgens LHC

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – ‘Verwater de sport niet!’. Dat is de kop boven een persbericht van de Lochemse raadsfractie van LochemGroen!. De partij maakt zich zorgen over de mogelijke aanleg van een nieuw waterveld door de Lochemse Hockey Club (LHC). Dit zou leiden tot waterverspilling in tijden dat water op veel plaatsen schaars(er) wordt. LochemGroen! stelde er schriftelijke vragen over aan het college van B&W. Prematuur, vindt voorzitter Jos van Nuenen van de stichting die het hockeycomplex beheert. De keuze voor ‘nat of droog’ wordt pas volgend jaar genomen.

LochemGroen! schrijft dat drie- tot vierduizend liter water gesproeid wordt voor één
hockeywedstrijd. “Dat is niet duurzaam en niet uit te leggen in tijden van klimaatverandering en waterschaarste. Zeker omdat er naast grond- en slootwater soms ook gebruik wordt gemaakt van drinkwater.” aldus fractievoorzitter Calle Janssen. Uit de gestelde vragen is op te maken dat LochemGroen! slechts van ‘horen zeggen’ heeft dat de club de voorkeur geeft aan een waterveld.

Droogvelden

Voorzitter Van Nuenen van de Stichting Armenkamp-Reigerskamp (SAR) verwerpt de gedachte dat er geen oog zou zijn voor klimaat en milieu. “We volgen de ontwikkelingen op de voet. De trend gaat inderdaad richting droogvelden. Er loopt een pilot in Nederland en we wachten de resultaten af. Als kleinere vereniging, met 450 leden, willen we waken voor een investering in iets dat zich uiteindelijk niet doorzet.”

Internationaal is afgesproken dat professionele hockeywedstrijden en -toernooien vanaf 2027 niet meer op watervelden worden gespeeld. Een argument daarbij is dat water in sommige delen van de wereld niet altijd in voldoende mate beschikbaar is. De Olympische Spelen in Parijs zijn vermoedelijk de laatste waar de wedstrijden worden afgewerkt op watervelden. Water op kunstgras is bedoeld om de velden sneller te maken en om de kans op schaaf- en brandwonden bij glijpartijen te verminderen.

Nieuwe vormen

De International Hockey Federation (IHF) overweegt om ook velden met natuurlijk gras, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, toe te laten voor bijvoorbeeld Olympische kwalificatiewedstrijden. De afgelopen jaren was kunstgras de norm in het hockey. Kunstgras kan overigens ook worden voorzien van een laagje zand, maar die variant is op z’n retour. Fabrikanten werken aan nieuwe vormen van kunstgras die, ook zonder water, bespeelbaar zijn zonder grotere kan op blessures en die goed bespeelbaar zijn.

Calle Janssen van LochemGroen!: “Wat gebeurt er wanneer er een sproeiverbod voor boeren wordt afgegeven en het naast gelegen hockeyveld met grond- dan wel
drinkwater besproeid zou moeten worden?” Hij vindt dat de gemeente Lochem droogvelden zou moeten stimuleren. De hockeyclub zou dan, samen met de gemeente Lochem, een kartrekker zijn in de verduurzaming van de sport, zo vindt Janssen. Dit zou ook kunnen gelden voor tennisclubs. Hij roept het college en de clubs op om samen tot de duurzaamste oplossing te komen. Als voortrekker van droogvelden zou de gemeente mogelijk aantrekkelijk worden als trainingsfaciliteit voor nationale teams.

Experimenteren

Jos van Nuenen van de SAR vindt dat experimenteren beter kan worden overgelaten aan grotere clubs met meer financiële armslag. “Wij hebben zeker oog voor klimaataspecten en volgen de ontwikkelingen intensief, maar we moeten waken voor een desinvestering. Dat kunnen we ons in financiële zin niet permitteren.” Hij geeft verder aan dat aanlegkosten van een waterveld of een droogveld elkaar niet veel ontlopen. En op basis van de geldende bestemming kan LHC/SAR een waterveld zonder meer aanleggen. Wel moet er een Omgevingsvergunning komen.

LochemGroen! stelde deze week een zevental vragen aan B&W. Die gaan onder meer over de mogelijkheden van de gemeente om invloed uit te oefenen op het keuzeproces, als het gaat om velden en gebouwen. Ook wordt gevraagd naar een integrale aanpak, waardoor scenario’s kunnen worden ontwikkeld die vervolgens aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Een andere vraag gaat over stimuleringsmaatregelen ter verduurzaming en eventuele financiële toezeggingen die hierbij zijn gedaan.

De complete lijst met vragen is HIER te lezen (website gemeente Lochem).